نشانک

کتاب هنر شفاف اندیشیدن

هزار و یک کتاب قبل از مرگ

کتاب هنر شفاف اندیشیدن با عنوان اصلی The art of thinking clearly کتابی در زمینه تصمیم‌گیری، شناخت و اشتباه‌ها از جنبه‌های روان‌شناسی اثر رولف دوبلی است.

رولف دوبلی، نویسنده، رمان‌نویس و کارآفرین سویسی است و فارغ‌التحصیل ام‌بی‌اِی و دکترای فلسفه‌ی اقتصاد از دانشگاه سنت‌گالن سویس است. رولف دوبلی به خاطر نوشتن کتاب هنر شفاف اندیشیدن بسیار معروف شد و کتابش به سرعت در صدر جدول کتاب‌های پرفروش آلمان قرار گرفت و به زبان‌های متعددی ترجمه شد.

پشت جلد کتاب هنر شفاف اندیشیدن آمده است:

آیا تابه‌حال…

زمان صرف چیزی کرده‌ای که در آینده احساس کنی ارزشش را نداشته؟ پول زیادی برای خرید اینترنتی پرداخت کرده‌ای؟ به انجام کاری که می‌دانی برایت مضر است اصرار کرده‌ای؟ سهام خود را خیلی زود یا خیلی دیر فروخته‌ای موفقیت را نتیجه‌ی کار خود و شکست را نتیجه‌ی تاثیر عوامل بیرونی دانسته‌ای؟ روی یک اسب به اشتباه شرط بسته‌ای؟

این‌ها نمونه‌هایی‌اند از خطاهایی که همه‌ی ما در تفکر روزمره‌ی خود دچارشان می‌شویم. اما با شناخت چیستی آن‌ها و دانستن نحوه‌ی شناسایی‌شان، می‌توانیم از آن‌ها دوری کنیم و تصمیم‌های هوشمندانه‌تری بگیریم.

پاپ از میکل‌آنژ پرسید «راز نبوغت را به من بگو. چگونه مجسمه‌ی داوود، شاهکار تمام شاهکارها، را ساختی؟» جواب میکل آنژ این بود «ساده‌ است. هر چیزی را که داوود نبود تراشیدم.»

بیا صادق باشیم. ما به‌درستی نمی‌دانیم چه چیزی عامل موفقیت ماست. نمی‌توانیم به‌دقت بگوییم چه چیزی خوشحال‌مان می‌کند. ولی با قطعیت می‌توانیم بگوییم چه چیزی موفقیت و شادی ما را نابود می‌کند. این درک، با وجود سادگی‌اش، بسیار اساسی است: دانستن منفی (شناخت نبایدها) بسیار قدرتمندتر از دانستن مثبت (شناخت باید‌ها) است.

شفاف‌اندیشی و زیرکانه عمل کردن به معنای به کارگیری شیوه‌ی میکل‌آنژ است: بر داوود تمرکز نکن. به جای آن، بر هر چیزی که داوود نیست تمرکز کن و آن را بتراش. در مورد ما: تمام خطاها را کنار بزن. در این صورت شفاف‌اندیشی ظاهر می‌شود. (کتاب هنر شفاف اندیشیدن – موخره)

[ لینک: کتاب هنر خوب زیستن – ۵۲ میان‌بر شگفت‌انگیز به شادکامی، ثروت و موفقیت، جدیدترین اثر رولف دوبلی ]

کتاب هنر شفاف اندیشیدن

محتوای کتاب هنر شفاف اندیشدن

این کتاب شامل مواردی است که تحت عنوان خطاهای ذهنی شناخته می شود. در واقع ما در طول فرآیندهای مختلف ذهنی از جمله تصمیم گرفتن، انتخاب کردن و… دچار خطاهایی می‌شویم که بعضا حتی چیزی از آن‌ها نمی‌دانیم.

رولف دوبلی، خود در مقدمه کتاب چنین می‌نویسد:

ناتوانی در شفاف اندیشی – یا به قول متخصصان «خطای شناختی» – یک انحراف اصولی از منطق است، انحراف از افکار و رفتار بهینه، عقلانی و مستدل. منظور من از «اصولی» خطاهای گاه‌به‌گاه در تصمیم‌گیری نیست، بلکه منظور اشتباه‌های متداول و موانعی بر سر راه منطق ماست که دایما ما را گرفتار می‌کنند: الگوهایی که نسل‌های گوناگون در قرون مختلف تکرار می‌کنند. مثلا دست‌بالا گرفتن اطلاعات خودمان خیلی متداول‌تر از دست‌کم گرفتن‌شان است. یا خطر از دست دادن یک چیز خیلی بیشتر ما را برانگیخته می‌کند تا امکان به دست آوردن یک چیز مشابه. (کتاب هنر شفاف اندیشیدن – صفحه ۱۵)

عادل فردوسی‌پور نیز در مقدمه کتاب هنر شفاف اندیشیدن می‌نویسد:

رولف دوبلی در این کتاب می‌کوشد براساس مطالعات، تحقیقات و تجربیات شخصی‌اش عمده‌ی این خطاها را شناسایی، بازخوانی و معرفی کند. همان‌گونه که خود در مقدمه‌ی کتابش ذکر می‌کند، فهرست خطاهایش کامل نیست و موارد دیگری را نیز می‌توان به آن افزود. او براساس مشاهدات علمی، نتایج آماری، استدلال‌ها و استنتاج‌های منطقی (در حوزه‌ی علوم اجتماعی)، با ذکر مثال‌ها و نمونه‌های ملموس، جهان‌بینی خود را درباره‌ی خطاهای شناختی مطرح می‌کند.

این کتاب در ۹۹ بخش کوتاه تک تک خطاهایی که ذهن به شکل غیرعمدی و ناخودآگاه مرتکب می‌شود را به همراه مثال‌های مختلف و عموما ساده و قابل درک بررسی می‌کند. برخی از فصل‌های جالب این کتاب عبارتند از:

  • چرا باید به قبرستان‌ها سری بزنی؟ -خطای بقا
  • آیا دانشگاه هاروارد شما را باهوش‌تر جلوه می‌دهد؟ -توهم بدن شناگر
  • چرا ابرها را به شکل‌های مختلف می‌بینی؟ -توهم دسته‌بندی
  • چرا مرتب دانش و توانایی‌هایت را دست‌بالا می‌گیری؟ -اثر بیش اعتمادی
  • کمتر از آن چیزی که تصور می‌کنی در اختیار توست. -توهم کنترل
  • چرا آخرین شیرینی جعبه دهان تو را آب می‌اندازد؟ -خطای کمبود
  • هرکسی در اوج، زیبا به نظر می‌رسد. -اثر هاله‌ای
  • بهتر تصمیم بگیر – کمتر تصمیم بگیر. -خستگی تصمیم‌گیری
  • چرا باید کشتی‌های خود را آتش بزنید؟ -ناتوانی در بستن درها
  • چرا تصمیم‌های سال جدید نتیجه نمی‌دهند؟ -اهمال
  • کسی که چکش به دست دارد فقط میخ را می‌بیند. -تغییر شکل حرفه‌ای
  • چرا نباید اخبار را دنبال کنی؟ -توهم اخبار

رولف دوبلی در قسمت دیگری از مقدمه خود می‌نویسد:

در واقع آروزی من کاملا ساده است: اگر ما بتوانیم بزرگ‌ترین خطاهای فکری را بشناسیم و از آن‌ها در زندگی شخصی، شغلی یا در دولت‌مان پرهیز کنیم، ممکن است شاهد جهشی در موفقیت خود باشیم. نیازی به حیله‌های جدید، طرح‌های نوین، ابزار غیرضروری و کارهای طاقت‌فرسا نیست؛ تمام آن‌چه ما بدان نیاز داریم پرهیز از بی‌خردی است. (کتاب هنر شفاف اندیشیدن – صفحه ۱۶)

[ لینک: انسان خردمند اثر یووال نوح هراری ]

خلاصه کتاب هنر شفاف اندیشیدن

درباره کتاب هنر شفاف اندیشیدن

همه ما در طول روز همواره در حال تصمیم‌گیری، فکر کردن، انتخاب کردن، مقایسه کردن و… هستیم. یعنی کارهایی که توسط ذهن انجام می‌شود. اما آیا واقعا این کار را درست انجام می‌دهیم؟ آیا همیشه تصمیمات درستی می‌گیریم؟ آیا همیشه بهترین گزینه را انتخاب می‌کنیم و در مقایسه دچار خطا نمی‌شویم؟ این کتاب راهنمایی است که در تلاش دارد در این موارد، به ما کمک کند و در واقع دید شفاف‌تری به ما بدهد.

امکان نداره که شما کتاب هنر شفاف اندیشیدن را بخوانید و بعد از آن نحوه فکر کردنتان تغییر نکند. و یا مثلا در تصمیم‌گیری‌تان تفاوتی ایجاد نشود و یا به طور کلی تغییری در نحوه فکر کردن شما حاصل نشود. اگر بعد از خواندن کتاب دقیقا مانند قبل از خواندن کتاب فکر می‌کنید، بدون شک چیزی در این بین درست نیست. شاید لازم است دوباره کتاب را بخوانید.

پیشنهاد ما برای استفاده حداکثری از کتاب هنر شفاف اندیشیدن این است که کتاب را به مرور زمان بخوانید. شاید جذاب و خواندنی بودن کتاب شما را در خود غرق کند و متوجه نشوید که حجم زیادی از کتاب را در یک نشست خوانده‌اید. به همان خاطر پیشنهاد می‌کنیم قبل از خواندن کتاب برنامه‌ریزی کنید و سعی کنید در طول روز فقط یک یا دو فصل از کتاب را بخوانید و تلاش کنید در طول روز از مفاهیم آن استفاده کنید. یا حداقل به آن فکر کنید و ببینید در گذشته دچار آن شده‌اید یا نه. من فکر می‌کنم شما هم هنگام فکر کردن به مطالب کتاب متوجه می‌شوید که خودتان هم در دام بسیاری از این خطاها افتاده‌اید و ممکن است لبخند به لب به این فکر کنید که چقدر بعضی از این موارد احمقانه هستند.

شاید بد نباشد به این نکته هم اشاره کنیم که: نباید از کتاب هنر شفاف اندیشیدن انتظار معجزه داشته باشید. فکر نکنید که بعد از خواندن همین یک کتاب تفکر شما به کلی دگرگون می‌شود. چه‌بسا همین نحوه فکر کردن هم خودش یک خطای ذهنی باشد!

نویسنده در این مورد می‌گوید:

این کتاب حاوی دستورالعمل نیست. در آن «هفت گام برای یک زندگی بی‌خطا» پیدا نخواهید کرد. خطاهای شناختی چنان در وجود ما رخنه کرده‌اند که نمی‌توانیم به طور کامل از شرشان خلاص شویم. خاموش کردن آن‌ها نیازمند اراده‌ی فوق‌بشری است. اما در واقع هدف اصلی ما این نیست. همه‌ی خطاهای شناختی مهلک نیستند. حتا وجود برخی از آن‌ها برای یک زندگی موفق ضروری است. هر چند ممکن است این کتاب کلید شادمانی را در خود نداشته باشد، دست‌کم می‌تواند مانند بیمه‌ای در برابر ناخوشی‌های خودخواسته عمل کند.

در انتها خواندن این کتاب را به همه‌ی شما پیشنهاد می‌کنم. همه‌ی ما لازم داریم که شفاف‌تر فکر کنیم.

[ لینک: کتاب رهبری – درس هایی که از زندگی و سال های حضورم در منچستر یونایتد آموختم نوشته سر الکس فرگوسن ]

کتاب هنر شفاف اندیشیدن اثر رولف دوبلی

جملاتی از متن کتاب هنر شفاف اندیشیدن

۱-چرا باید به قبرستان‌ها سری بزنی؟ -خطای بقا

پشت‌سر هر نویسنده‌ی موفق می‌توانی صد نویسنده‌ی دیگر را پیدا کنی که کتاب‌های‌شان هرگز به فروش نمی‌رسد. پشت‌سر آن‌ها هم صد نویسنده‌ی دیگر هست که ناشری پیدا نکرده‌اند. پشت‌سر آن‌ها هم باز صد نفر دیگر که دست‌نوشته‌های ناتمام‌شان روی تاقچه خاک می‌خورد و پشت‌سر آن‌ها هم باز صد نفر دیگر هست که رویای این را دارند که روزی کتابی بنویسند. (کتاب هنر شفاف اندیشیدن – صفحه ۱۷)

۴-اگر پنجاه میلیون نفر چیز احمقانه‌ای بگویند، آن چیز کماکان احمقانه است. -تایید اجتماعی

در مسیر یک کنسرت، سر یک چهارراه با گروهی از آدم‌ها مواجه می‌شوی که همه به آسمان خیره شده‌اند. بدون این‌که فکر کنی، تو هم به بالا زل می‌زنی. چرا؟ تایید اجتماعی. وسط کنسرت، زمانی که تک‌نواز اوج هنرنمایی‌اش را به نمایش می‌گذارد، یک نفر شروع به کف زدن می‌کند و ناگهان همه‌ی حضار با او همراه می‌شوند. تو هم همین طور. چرا؟ تایید اجتماعی. بعد از کنسرت به رخت‌کن می‌روی تا کتت را برداری. می‌بینی مردم چگونه سکه‌ای به عنوان انعام در بشقاب می‌گذارند، هرچند هزینه‌ی خدمات در پول بلیط لحاظ شده. چه کار می‌کنی؟ احتمالا تو هم انعام می‌دهی. (کتاب هنر شفاف اندیشیدن – صفحه ۲۶)

۱۱-چرا یک نقشه‌ی غلط را به نبود نقشه ترجیح می‌دهیم؟ -خطای در دسترس بودن

اگر چیزی به اندازه‌ی کافی تکرار شود، ملکه‌ی ذهن ما می‌شود. حتا اگر درست هم نباشد. رهبران نازی چندبار عبارت «مسئله‌ی یهود» را مطرح کردند تا بالاخره عموم مردم به عنوان یک مسئله‌ی جدی به آن نگاه کنند. کافی است کلمات «بشقاب پرنده»، «انرژی حیاتی» یا «کارما» را به اندازه‌ی کافی تکرار کنی تا مردم باورشان کنند. (کتاب هنر شفاف اندیشیدن – صفحه ۴۸)

۳۲-چرا بدبختی بزرگ‌تر از خوشبختی به نظر می‌رسد؟ -نفرت از زیان

اگر می‌خواهی کسی را در مورد موضوعی متقاعد کنی، بر مزایای آن تمرکز نکن، بلکه سعی کن به او نشان بدهی چگونه می‌تواند از مضرات آن رها شود. (کتاب هنر شفاف اندیشیدن – صفحه ۱۱۱)

۵۰-دروغ‌های کوچک شیرین. -ناهماهنگی شناختی

فرض کن ماشین تازه‌ای خریده‌ای. اما بلافاصله از تصمیمت پشیمان شده‌ای. موتورش صدای جت در حال روشن شدن می‌دهد و توی صندلی راننده راحت نیستی. چه کار می‌کنی؟ پس دادن ماشین به‌معنای اعتراف به اشتباه خواهد بود (که تو این را نمی‌خواهی!) البته، فروشنده احتمالا راضی به پس دادن کل پول تو نخواهد بود. پس خودت را متقاعد خواهی کرد صدای بلند موتور و ناراحت بودن صندلی امکاناتی امنیتی‌اند که از خواب رفتن پشت فرمان جلوگیری خواهند کرد. (کتاب هنر شفاف اندیشیدن – صفحه ۱۶۵)

۵۷-اگر چیزی برای گفتن نداری، چیزی نگو. -تمایل به گزافه‌گویی

وقتی از دختر شایسته‌ی اهل کارولینای جنوبی که تازه از دبیرستان فارغ‌التحصیل شده بود، پرسیدند چرا یک‌پنجم امریکایی‌ها نمی‌توانند کشور خود را روی نقشه‌ی جهان پیدا کنند، در مقابل دوربین‌ها پاسخ داد «به‌شخصه فکر می‌کنم اهالی امریکا نمی‌توانند این کار را بکنند چون کسانی در کشور ما هستند نقشه ندارند، و من فکر می‌کنم آموزش و پرورش ما مثل مثلا افریقای جنوبی یا عراق همه‌جا مثل مثلا و من فکر می‌کنم که آن‌ها باید آموزش و پرورش ما در این جا یعنی امریکا باید به امریکا کمک کند، به افریقای جنوبی کمک کند و به عراق و کشورهای آسیاسس کمک کند، تا بتوانیم آینده‌ی خود را بسازیم!» این ویدیو، دیوانه‌وار در فضای مجازی منتشر شد. (کتاب هنر شفاف اندیشیدن – صفحه ۱۸۵)

۸۰-تفاوت ریسک و عدم قطعیت. -نفرت از عدم قطعیت

دو جعبه داریم. جعبه‌ی الف جاوی صد توپ است، پنجاه‌تا قرمز و پنجاه‌تا مشکی. جعبه‌ی ب هم صدتا توپ دارد، اما نمی‌دانی چندتای‌شان قرمزند و چندتای‌شان مشکی. اگر بدون نگاه کردن یکی از جعبه‌ها را برداری و توپ قرمز از آن بیرون بیاوری، صد دلار برنده می‌شوی. کدام جعبه را انتخاب می‌کنی؟ الف یا ب؟ اکثر مردم جعبه‌ی الف را انتخاب می‌کنند. (کتاب هنر شفاف اندیشیدن – صفحه ۲۵۴)

۹۲-کسی که چکش به دست دارد فقط میخ را می‌بیند. -تغییر شکل حرفه‌ای

مردی وام می‌گیرد، شرکتی تاسیس می‌کند و کمی بعد از آن ورشکست می‌شود. گرفتار افسردگی می‌شود و خودکشی می‌کند. نظرت راجع به این داستان چیست؟ به عنوان یک تحلیلگر اقتصادی، می‌خواهی بدانی چرا ایده‌ی تجاری او موفق نبود؛ آیا او مدیر ضعیفی بود؟ آیا استراتژی غلط بود، بازار خیلی کوچک بود یا رقابت خیلی بزرگ؟ به عنوان بازاریاب، تصور می‌کنی کمپین‌ها ضعیف سازمان‌دهی شده بودند یا این که او در رسیدن به مخاطب هدف خود ناکام مانده بود. اگر تو کارشناس اقتصادی باشی، وام گرفتن را به عنوان ابزاری مناسب زیر سوال می‌‌بری. در مقام خبرنگار محلی، به پتانسیل داستان پی می‌بری: چه‌قدر خوش‌شانس بود که خودش را کشت! در مقام نویسنده، به این فکر می‌کنی که این داستان چه‌طور می‌توانست به یک تراژدی یونانی مبدل شود. در مقام بانک‌دار، باور داری در بخش وام خطایی صورت گرفته. در مقام جامعه‌شناس، شکست سرمایه‌داری را سرزنش می‌کنی. در مقام محافظه‌کار دینی، این اتفاق را مجازات الهی می‌بینی. در مقام روان‌پزشک، پایین بودن سطح سروتونین را تشخیص می‌دهی. کدام دیدگاه «درست» است؟ (کتاب هنر شفاف اندیشیدن – صفحه ۲۹۰)

[ لینک: کتاب کفش‌باز – خاطرات بنیان گذار نایکی، بهترین کتاب سال ۲۰۱۶ به انتخاب بیل گیتس و وارن بافت ]

جملاتی از کتاب هنر شفاف اندیشیدن

مشخصات کتاب

  • عنوان: هنر شفاف اندیشیدن
  • نویسنده: رولف دوبلی
  • ترجمه: عادل فردوسی پور – بهزاد توکلی – علی شهروز
  • انتشارات: چشمه
  • تعداد صفحات: ۳۲۵
  • قیمت چاپ بیست و نهم – بهار ۱۳۹۵: ۲۷۰۰۰ تومان

👤 نویسنده مطلب: سروش فتحی

نظر شما در مورد کتاب هنر شفاف اندیشیدن چیست؟ آیا خواندن این کتاب شما را هم به چالش کشید؟ و یا به خواندن آن علاقه‌مند شدید؟ لطفا نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

[ لینک: اینستاگرام کافه‌بوک ]


» معرفی چند کتاب دیگر از نشر چشمه:

  1. جز از کل
  2. عقاید یک دلقک
  3. پروژه‌ی خونین او
فیسبوک توییتر گوگل + لینکداین تلگرام واتس اپ کلوب

امتیاز شما به مطلب

دوست داشتم: 345
دوست نداشتم: 129
میانگین امتیازات: 2.67

چاپ کتاب

25 دیدگاه در “کتاب هنر شفاف اندیشیدن

تو این بازار داغی که همه کتابها و برنامه های تلویزیونی وعده دستیابی یه شبه به موفقیت و ثروت رو میدن چه هوبه که ذهنمون رو با واقع بینی مسلح کنیم و با واقع بینی فریب وعده های تو خالی این رسانه ها رو نخوریم.به نظر من همونطور که بقیه عزیزان اشاره کردن کتاب به مرور حداکثر روزی ۲ فصل خونده بشه خودم که روزی یک فصل رو میخونم و روی مطالب هر فصل عمیقا تامل بشه

این کتاب به معنای واقعی کلمه همون چیزیه که باید باشه،هر فصل از کتاب رو که میخونین بیشتر به نویسنده ایمان میارین،به اینکه رولف دوبلی چقدر باسواد و فهمیده است و انگار تو زندگیش تمام کتابای دنیا رو خونده تا بتونه این کتاب رو بنویسه.ترجمه کتاب هم واقعا خوب و روان بود.من واقعا از خوندن این کتاب لذت بردم و خوندنش رو به همه توصیه میکنم.

کتاب به شکلی کاملا عمیق و عالی کمک میکنه تا استدلال ها و قضاوت های ضعیف و بی پایه از تفکر و استدلال منطقی بازشناخته یشه. بشدت توصیه میشه…

یکی از فوق العاده ترین کتاب های که خوندم. بی نظیر بود. انسان قوی رو قوی تر و انسان ضعیف رو قوی میکنه. حتی فقط خوندنش و توجه نکردن به متن هم بی اندازه عالیه. بعد این کتاب فهمیدم خیلی وقتم صرف خوندن کتاب های ضعیفی گذشته

کتاب هنرشفاف اندیشیدن تاحدود زیادی تعریفی برای عنوانش هست .
هنری برای فکری درست وشفاف.هنرواقع بینی
هنرحذف پیش داوری ها
کتاب قابل تاملی بود
وپیشنهادمیکنم به خوانندگان آن که کتاب راتهیه کنندوبه مرور مطالعه ودرمورد مطالب آن بیاندیشند وخطاهای شناختی درون خود راپیداکنند.
جدای از اهداف وشیوه عملکرد نویسنده درجمع آوری مطالب هنرشفاف اندیشیدن به درک واقعی از موجودها میتونه کمک ارزنده ای داشته باشه هرچنددرکنارش تاحدودی احساس رو درانتخابها کمرنگ دیده که بنده با کمرنگ دیدن احساس وشهوددرتصمیمات زندگی اعم ازکوچک یابزرگ چندان موافق نیستم.
اما در کل کتابی خواندنی است

اصلا خوشم نیومد خیلی احساس بدی بهم داد تا صفحه ۶۰بیشتر نتونستم بخونم چون برای روحم ارزش قائلم و اجازه نمیدم گرد ناامیدی رخنه کنه بهش

چقدر افکارمان و جهان بینی مان غلط شکل گرفته ک وقتی با واقعیت روبه رو میشیم اینقدر ازش متنفر میشیم….. پیشنهاد میکنم راجب دروغ و حقیقت مینی سریال چرنوبیل رو نگاه کنی هر دروغی که به خودمان میباورانیم بدهی به حقیقته دیر یا زود باید این بدهی پرداخت بشه این جهان بینی مون باید تغییر پیدا کنه.

یکی از کتابای خیلی خوب و مفیدی بود که خوندم
شگفت زدت میکنه از حجم زیاد فریبای فکری که خوردی
اول فکر کردم فقط برای جذابیت کتاب عنوانش و انتخاب کردن ولی بعد خوندنش فهمیدم واقعا بهمون تا حدی هنر شفاف تندیشیدن و میده

پیشنهاد میشه خوندنش

با مطالعه این کتابها می فهمیم که نویسنده های داخلی خیلی ضعیف هستند

کتاب خوبیه
معرفیشو اینجا خوندم و الانم دارم خودشو میخونم
تو این کتاب حطاهای شناختی بررسی شده و باید بگم خوندن درباره ی اونها و بررسیشون خیلی جالبه

ممنون از کافه بوک برای این معرفی کامل و خوب

زنده با کافه بوک. سایت عالی دارین من عاشق کتابم ♥

سلام. من با خوندن قسمتهایی که شما داخل سایت گذاشتین، مشتاق شدم که این کتاب رو بخونم.. ولی از طرفی هم با خوندن نظرات دیگران، دچار شک و تردید شدم.. البته من نظرم این هستش که هر شخصی از منظر و دیدگاه خودش هر مطلبی رو بررسی می کنه.. ولی بهر حال فکر می کنم “هنر شفاف اندیشیدن” کتابی باشه که ارزش خوندن و فکر کردن رو داشته باشه و احتمالاً چیزهایی برای یاد دادن در اون هست..

اصلا کتاب خوبی نبود، به نظرم ریشه بسیاری از امیدها را در انسان از بین میبرد. به نظرم نه این کتاب که امکان پیروزی را با توجه به محدودیت ها می سنجد نه کتای های موفقیت که به صورت افراطی انسان ها را به رسیدن به هرکاری ترغیب کرده و امید واهی میدهند.

دقیقا منم همین نظر رو دارم. همون شماره ۱ قشنگ نا امیدی رو بهت تزریق میکنه.

شما باید جامع به قضیه نگاه کنید

منم باهات موافقم … موج نا امیدی ایجاد میکنه

چرا کتاب کشکول‌واری مثل هنر شفاف اندیشیدن در ایران گرفت؟ چرا ما عاشق این مدل کتاب‌ها شده‌ایم؟
چون هم به ما احساس کاذب خردمند شدن می‌دهد، هم بهانه‌های علمی و خوبی برای توجیه کم‌کاری و تنبلی خودمان پیدا می‌کنیم
شاهین کلانتری

شما برو تو زمینه کاری خودت پر کاری کن ایشالا روزی شماره ۱ جهان میشی ما هم برات دست میزنیم.در ضمن اگه خودت کم کار و تنبلی نباید بقیه رو هم مثل خودت ببینی.

انسان ها در طیفی قرار دارند که یک سمتش کاملا منطقی است و سمت دیگرش آسان گیر؛ طیف دیگری که یک سمتش تصمیماتش را بر اساس عقل می گیرد و سمت مقابلش بر اساس احساسات

نباید فراموش کرد که این واقعیت است؛ نکته جالب این است که مطالبی که کتاب هنر شفاف اندیشیدن به عنوان خطاهای شناختی عنوان می کند، در کتاب های دیگر(کتاب های بازاریابی، تبلیغات، تاثیرگذاری و…) به عنوان راهکارهایی برای تاثیر قلمداد می شود. در واقع به کسانی که در سمت منطقی و عقلانی طیف ها قرار دارند تذکر داده می شود که همه مردم لزوما این طور نیستند و باید برای این که دیگران را با خود همراه کنید و موثر باشید باید یاد بگیرید از این مطالب، که این جا به عنوان خطای شناختی ذکر شده، استفاده کنید.

به نظرم این کتاب به افراد منطقی و عقلانی کمک نمی کند که موفق باشند، اما به افراد آسان گیر و احساساتی کم می کند که کمتر فریب بخورند

سلام. شما درست می گید. این کتاب ممکنه کمکی به اون دسته از افرادی که گفتید نکنه. حتی الزاما بحث گول خوردن دسته ی دوم هم نیست. بحث معنی واقعی “ارزشها در ذهن و زندگانی بشر هست. مساله اینجاست که اگر کمی دقت کنیم متوجه می شیم که اموری نظیر “پیشرفت”،” سود”، “فروش بیشتر” و ” موفقیت ” معانی واقعی زندگی (یا لااقل یک زندگانی مبتنی بر ارزشهای واقعی) نیستند. اینها در بهترین حالت فقط نتایج تلاش بشر برای بدست آوردن نیازهای خودش هست. حتی آنچه معمولا در مباحث موفقیت مطرح میشه بیشتر جنبه موفقیت مادی یا دستاورد فیزیکی هست و الزاما با” سعادت” یا “حس شادمانی” یا “آرامش” هم-معنی نیست. در صورتیکه اشاراتی که این کتاب به خطاهای شناختی بشر میده، داره از شناخت غلط ما از ارزشهای واقعی یا واقعیت ارزشها صحبت میکنه. مثلا اگه کسی بداند که مثلا در تولید فلان شامپو از مواد نابودکننده محیط زیست استفاده شده، یا اگه بداند که سوءمصرف فلان محصول باعث ضرر به زندگی انسانی یا طبیعت میشه قطعا حتی با تبلیغات کارآمد و بازاریابی ها ی تکنیکی و اینگونه تکنیک های موفقیت(که البته فقط موفقیت صاحبان این گونه بازارها و اندیشه هاست) هم گول نخواهد خورد و نظام ارزشی ذهنش وارونه نمی شود. من کارشناس ارشد طراحی صنعتی هستم (و معتقد به مذهب هم نیستم) و متوجهم که در همه دنیا بسیاری افراد بدنبال موفقیت یک دقیقه ای و دستاورد های اقتصادی آنی و استراتژی های موفق در کسب سود بیشتر هستند، (که البته در جای خود باعث بسیاری پیشرفتهایی جوامع هم میشه) اما الزاما اینها معنی سعادت، شادمانی و آرامش زندگانی (که همگی بدنبال آن هستیم) نیست.

۱- تقریبا می‌توانم بگویم با خلاصه‌ی مطالب کتابهای دنیل کانمن، نسیم طالب، وارن بافت، ریچارد تالر، دن اریلی همراه با ذکر چند مثال مختلف با قلم روان و ترجمه‌ای مناسب، مواجه خواهید بود. (البته تعدادی از این نویسندگان از «دوبلی» به دلیل سرقت ادبی شکایت کرده‌اند. منبع)

۲- کتاب حاوی بسیاری از خطاهای شناختی است که گردآوری شده اند و برای کاهش این خطاها ارزش مطالعه چندین‌باره را دارد. اینکه چه تصمیماتی اشتباه است، چرا نباید چنین تصمیماتی را اتخاذ کنیم و چگونه درست عمل کنیم.

۳- از آنجایی که معتقدم خلاصه‌ها همیشه ناقص هستند و برای جاافتادن کامل مطلب در ذهن انسان و عدم فراموشی لازم است مطالعه‌ی مفصل صورت بگیرد، بهترین استفاده از کتاب هنگامی خواهد بود که در ابتدا کتابهای اصلی را مطالعه کنید و سپس برای یادآوری و مرور سریع کتابهای قبلی، به آن رجوع کنید گرچه مطالعه‌ی این کتاب به تنهایی نیز بسیار سودمند خواهد بود. (پس از مطالعه کتاب تفکر سریع و کند دنیل کانمن، خیلی دوست داشتم یک بار دیگر آن را مرور کنم که با «هنر شفاف اندیشیدن» تقریبا این اتفاق عملی شد.)

۴- این کتاب را نباید همانند رمان در سه روز مطالعه کنید. باید انتهای هر فصل (هر فصل ۳ صفحه است)، توقف و برای مدتی به آن فکر کنید. (انگار که دارید تمرین مسئله‌ای را حل می‌کنید.) پیشنهاد من مطالعه‌ی روزی ۳ فصل است. فواد انصاری عزیز نیز به من مطالعه کند این کتاب را توصیه کردند.

۵- از آنجایی که مطالعه دقیق «هنر شفاف اندیشیدن» تأثیر زیادی در زندگی انسان دارد، به نظرم هدیه‌ی خوبی می‌تواند باشد برای افرادی که دوستشان دارید.

لطفا قیمت کتابها رو هم ذکر کنید.عالی میشه.مرسی

در معرفی های جدید ذکر میشه دوست عزیز

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *