بعید است در این دنیای آشفته امروز کسی باشد که بدون برنامهریزی به همه کارهایش برسد و از زندگی منظم خود لذت ببرد. دغدغه زمان، مدیریت زمان و انجام کارهایی که در لیست میگذاریم جزئی جداییناپذیر از زندگی امروز آدمهاست و این موضوع باعث شده که رایدر کارول در کتاب کتاب برنامهریزی به روش بولت ژورنال به شکل مفصل به آن بپردازد.
اگر به طور کلی بخواهیم بیان کنیم، بولت ژورنال روشی است که با آن میتوانید کنترل زندگیتان را بهدست بگیرید، برنامهریزی کنید، زمان را مدیریت کنید، به اهدافتان برسید و در کل زندگیتان را بهتر کنید. این روش برای سازماندهی شخصی و سازمانی است که توسط نویسنده توسعه داده شده است. با کمک این سیستم شما زمانبندیها، یادآوریها، فهرست کارها، بارش فکری و وظایف خود را در یک دفترچه سازماندهی میکنید.
پشت جلد کتاب برنامهریزی به روش بولت ژورنال آمده است:
مهمترین تفاوت بولت ژورنال با دیگر روشهای برنامهریزی، انعطاف بالای آن است. این دفتر برای شما یک شکل دارد، برای یک معلم شکلی دیگر و برای مدیر شرکت نیز داستان کاملا متفاوتی دارد. طراحی و آیتمهای این دفتر حتی برای خود شما هم در طول سالهای مختلف تغییر میکند و شما میتوانید براساس نیازهای خود آن را تکامل دهید و یا سادهسازیهای لازم را انجام دهید. یک نکته دیگر اینکه، این روش به شکل یک دفتر برنامهریزی آماده یا to do list نیست که بتوان آن را خرید و جاهای خالی آن را پر کرد، بلکه بولت ژورنال روشی است که آن را یاد میگیرید و بعد خود شما دفتر مخصوص خودتان را درست میکنید.
[ » معرفی و نقد کتاب: کتاب کار عمیق – اثر کال نیوپورت ]
کتاب برنامهریزی به روش بولت ژورنال
این کتاب ابتدا روشهای علمی ثابت شدهای را برای برنامهریزی مناسب معرفی کرده، سپس به شما میآموزد که چگونه از دفتر بولت ژورنال به عنوان ابزاری برای به دست آوردن فرصتها و کنار گذاشتن حواسپرتیها استفاده کنید. در واقع نویسنده از تجربههای خود در طول سالیان سال که از این روش استفاده کرده و در شرکتها و سمینارهای مختلف به ارائه و بسط آن پرداخته برای خواننده میگوید.
اگر قبلاً از این روش برنامهریزی استفاده کردهاید و یا اصلا اطلاعاتی درباره این روش برنامهریزی نداشته باشید، نویسنده گام به گام جهت پیادهسازی این روش همراه شما است. این روش با ارائه ابزارها و تکنیکهای ساده به شما کمک میکند تا زندگی خود را ساماندهی کنید. به عنوان مثال، نویسنده به شما اولویتبندی، خلاصهبرداری، یادداشت کردن، فهرستبندی و مواردی شبیه به این را آموزش میدهد و به شما اجازه میدهد خود دست به کار شوید و بولت ژورنال مخصوص خود را داشته باشید. این ابزارها میتوانند وضوح، جهتگیری و تمرکز را به روزهای زندگی شما تزریق کنند.
رایدر کارول در کتاب برنامهریزی به روش بولت ژورنال با عنوان اصلی The bullet journal method نشان میدهد که روش بولت ژورنال از دو بخش تشکیل شده است: سیستم و عملکرد. در کتاب ابتدا با سیستم آشنا میشویم تا یاد بگیریم چطور دفترمان را به یک ابزار ساماندهی قدرتمند تبدیل کنیم. سپس عملکرد را بررسی خواهیم کرد. عملکرد در حقیقت ادغام سنتهای گوناگونی است که چگونگی یک زندگی آگاهانه را تعریف میکند. این روش به شما کمک میکند گذشته را ردیابی و حال را طوری ساماندهی کنید که بتوانید آینده خود را طراحی کنید، به طوری که به سیستم شخصی کاملی تبدیل میشود که میتواند زندگی شما را عمیقاً در جهت بهتر شدن تغییر دهد.
نویسنده درباره این روش و سروسامان دادن به زندگی خودش در مقدمه کتاب مینویسد:
کتاب برنامهریزی به روش بولت ژورنال از پنچ بخش اصلی تشکیل شده است که عبارت است از:
- آمادهسازی
- سیستم
- عمل
- هنر
- پایان
پیشنهاد میکنیم اگر زندگی شلوغ و درهمی دارید و خیلی به لحاظ روانی به هم ریخته هستید و گاهی مواقع اصلا نمیدانید چرا اینقدر کارهای مختلف دارید که باید انجام دهید و از همه مهمتر به هیچ کدام از کارهایتان نمیرسید، این تکنیکهای برنامهریزی را نیز امتحان کنید.
نکتهای که وجود دارد این است که کتاب برنامهریزی به روش بولت ژورنال هم تغییری شگرف در زندگی شما ایجاد نخواهد کرد. در واقع هیچ کتابی به تنهایی قادر به انجام این کار نیست و هر خوانندهای باید از تکتک کتابهای مدیریتی و موفقیت نکات مختلف را استخراج و استفاده کند. کتاب حاضر هم شاید در اصل موضوع هیچ نکته تازهای نداشته باشد ولی ممکن است در حاشیه موضوع اصلی، نکتهای کاربردی برای شما داشته باشد.
کتاب بخشهای مختلفی دارد و قسمتهایی که نویسنده از خاطرات خودش و دیگران میگوید، با وجود مرتبط بودن، ممکن است حوصله خواننده را سر ببرد. و به طور کلی مشکل این نوع کتابها همین پراکندهگویی و کشدار کردن موضوع توسط نویسنده است. اگر حجم کتاب حاضر، نصف و یا حتی کمتر میشد، جذابیت آن چندین برابر میشد و هر خوانندهای به سرعت میتوانست نیازهای برنامهریزی خود را از آن کسب کند. چه بسا نویسنده در کتابی که درباره روش برنامهریزی است از جملات و مطالب انگیزشی – که گاه به شدت روی اعصاب خواننده است – بسیار استفاده میکند.
اما همانطور که اشاره کردیم، نقطه قوت کتاب برنامهریزی به روش بولت ژورنال این است که نسخهای همگانی تجویز نمیکند و به خواننده اجازه میدهد، کارهایش را به شیوه خود برنامهریزی کند.
[ » معرفی و نقد کتاب: کتاب قدرت شروع ناقص – اثر جیمز کلیر ]
جملاتی از متن کتاب
ما معمولاً مشکلاتمان را بزرگتر از چیزی که هستند میبینیم. چنین احساسی متقاعدمان میکند که ناتوان و درمانده هستیم. اما این احساس هیچوقت صادقانه نیست. مهم نیست که یک موقعیت چقدر تاریک یا ترسناک باشد، نمیتواند ما را تصاحب کند. این موقعیت نمیتواند آزادی ما را برای پاسخدادن و قدرت ما را برای عملکردن، سلب کند. حتی کوچکترین اقدام هم میتواند شرایط را تغییر دهد. اولین اقدام میتواند بهسادگی یک مکث برای بررسی دقیق مشکل و ساختارشکنی باشد.
اگر از زندگی خود راضی نیستید، از خود بپرسید فردا چهکار کوچکی میتوانم انجام دهم که شرایطم را کمی بهتر کند؟ شاید جواب سؤالتان زنگزدن به دوستتان باشد، شاید چند دقیقه زودتر راه افتادن بهسمت محل کارتان باشد تا با گذشتن از یک مسیر زیبا روزتان را بسازید، شاید هم جمعکردن لباسهایتان از روی مبل. ما بهدنبال پیروزی هستیم، هرچقدر هم که کوچک باشد. انتظارتان را از خودتان آنقدر پایین بیاورید که واقعاً انجامش دهید و آن را در بولت ژورنالتان بهعنوان یک وظیفه ثبت کنید.
زمان مناسب هیچوقت نمیآید. شما باید خودتان فرصتهایتان را ایجاد کنید چون زندگی برایتان صبر نمیکند.
چقدر پیش میآید که تمام روز پشت میز بنشینید، اما درنهایت احساس کنید هیچ کاری نکردهاید؟ برعکس، گاهی چند ساعت وقت میگذارید و به اندازهٔ چند روز کارتان را جلو میبرید. میزان موفقیت ربطی به مقدار زمانیکه صرف میکنید ندارد. بلکه به این ربط دارد که چقدر توجهتان را روی کاری که در لحظه انجام میدهید، متمرکز کنید.
چشماندازی که شما میبینید، میتواند سوراخ کوچکی را در جامهٔ مندرس بشریت وصله کند. بااینحال، صرفاً منحصربهفرد بودن شما را ارزشمند نمیکند. اگر کاری نکنید، اگر جرئت نداشته باشید، فرصت به وجود آوردن چیزی معنیدار را از خودتان و از این جهان میگیرید.
یک راه ساده برای خلاصهکردن همهٔ این نکات این است: حواستان به آینده باشد. اگر نتوانید از اطلاعاتی که الان مینویسید، یک روز، یک هفته یا یک سال بعد رمزگشایی کنید، یادداشت شما بیفایده است. نسبت به آیندهٔ خود مهربان باشید و وضوح یادداشت را قربانی خلاصهبودن آن نکنید. این کار بولت ژورنال شما را تا سالها باارزش نگه میدارد.
در ژاپن اصطلاحی وجود دارد به نام «وابی سابی» که میگوید زیبایی هرچیز در نقص آن است. این دیدگاه برخلاف دیدگاه غربی که زیبایی را در کمال میبیند، از گذرابودن، فردیت و ماهیت ناقص چیزها تجلیل میکند؛ چراکه همین خصوصیات آن را منحصربهفرد، واقعی و زیبا کردهاند. ترکهای گلدان، شکافهای چوب، برگهای روی سنگ، پاشیدن جوهر. درست مشابه فلسفههای بودایی که حکمت را ثمرهٔ صلح با طبیعت خطاکار خود میداند. پذیرفتن نقصها توجه ما را به آنچه واقعاً اهمیت دارد برمیگرداند: بهبودی پیوسته.
در عمل گاهی اوقات سختترین کار این است که بفهمیم باید از کجا شروع کنیم. شاید فقط کافی باشد یاد بگیرید چطور هدفهایتان را دنبال کنید، پروژهها و وظایفتان را انجام دهید یا اینکه منظم شوید. شاید از این میترسید که اشتباه کنید و از خود ناامید شوید. در این صورت، بهترین شروع این است که عادت کنید افکارتان را روی کاغذ بیاورید.
اگر مشکلی قابلحل باشد، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد، و اگر قابلحل نباشد، نگرانی سودی ندارد.
تجربه به من آموخت که دستوپازدن در مشکلات زندگی بسیار آسان است. این مشکلات ممکن است مالیات باشد، یا پرداخت اجاره، پرستاری از عضو بیمار خانواده یا پرداخت وام دانشجویی. ما میتوانیم از شدت ترس خم شویم، در برابر سرنوشت عصبانی شویم، نقش مظلوم را بازی کنیم، برای خودمان دلسوزی کنیم و منتظر باشیم تا آسمان شکافته شود و وضعیت ما را بهتر کند، یا اینکه میتوانیم خودمان کاری بکنیم.
مشخصات کتاب
- عنوان: کتاب برنامهریزی به روش بولت ژورنال
- نویسنده: رایدر کارول
- ترجمه: زهرا نجاری
- انتشارات: کتاب کوله پشتی
- تعداد صفحات: ۳۱۲
- قیمت چاپ سیام – سال ۱۴۰۲: ۲۳۷۰۰۰ تومان
نظر شما در مورد کتاب برنامهریزی به روش بولت ژورنال چیست؟ لطفا اگر این کتاب را خواندهاید، حتما نظرات ارزشمند خود را با کافهبوک در میان بگذارید. با نظر دادن در مورد کتابها در انتخاب کتاب به همدیگر کمک میکنیم.
[ همراه ما باشید در: کانال تلگرام کافه بوک ]
» معرفی چند کتاب دیگر در حوزه موفقیت و مدیریت: