کتاب خرده عادتها با عنوان انگلیسی Atomic Habits اثری از جیمز کلییر است که عنوان فرعی آن، محتوای درون کتاب را در اختیار مخاطب قرار میدهد: راهی آسان و اثباتشده برای برای ایجاد عادتهای خوب و از بین بردن عادتهای بد. بنابراین این کتاب که با عنوان عادتهای اتمی نیز ترجمه شده است، قرار است روی عادتهای ما کار کند!
روشی که نویسنده در کتابش به کار میگیرد تمرکز بر روی ایجاد عادتهای مثبت است. در واقع نویسنده توجه چندانی بر عادتهای منفی ندارد و از خواننده هم انتظاری برای از بین بردن این عادتها به شکل یکجا و ناگهانی ندارد. سیستم کتاب خرده عادتها شبیه سیستم کتاب اثر مرکب و یا کتاب برتری خفیف است. در این کتابها تمرکز بر روی گامهای کوچکی است که در لحظه ممکن بیاهمیت جلوه میکنند اما در درازمدت باعث ایجاد تغییرات بزرگ میشوند.
نویسنده این کتاب مانند همه کتابهای دیگر که تلاش دارند به خواننده کمک کنند در ابتدا از خود شروع میکند و به خواننده نشان میدهد که چطور در طول سالها در زندگیاش عادتهایی مثبت ایجاد کرده و با انجام دادن همین عادتها به موفقیتهای چشمگیر رسیده است. جیمز کلییر داستان زندگیاش را از کودکی آغاز میکند، زمانی که بر اثر ضربه چوب بیسبال به سرش به شدت آسیب میبیند و دوران سختی را طی میکند. سپس از بازگشت به زندگی عادی و دوباره کشیده شدن به سمت بیسبال سخن میگوید و در این میان از همان عادتهایی میگوید که در طول چند سال باعث شد او به بدنی سالم، وزن ایدهآل و ورزش بیسبال برگردد. در قسمتی از کتاب در این باره چنین آمده است:
نوال راویکانت، کارآفرین و سرمایهگذار گفته است: «برای نوشتن کتابی فوقالعاده، باید اول به خودِ کتاب تبدیل شوید.» من در اصل، ایدههای ذکرشده در این کتاب را به این دلیل یاد گرفتم که مجبور بودم با آنها زندگی کنم. مجبور بودم به خردهعادتها تکیه کنم تا آسیبدیدگیام بهبود پیدا کند، در سالن ورزشی قویتر شوم، در میدان عملکرد بالاتری داشته باشم، نویسنده شوم، کسبوکار موفقی ایجاد کنم، و ساده بگویم، به فرد بالغ و مسئولی تبدیل شوم. خردهعادتها به من کمک کردند پتانسیلم را تحقق ببخشم و ازآنجاکه شما این کتاب را انتخاب کردهاید، حدس میزنم شما هم میخواهید پتانسیل خودتان را محقق کنید.
پشت جلد کتاب خرده عادتها آمده است:
[ معرفی کتاب: از خوب به عالی – اثر جیم کالینز ]
کتاب خرده عادتها
جیمز کلییر در ابتدای کتاب خرده عادتها قصد جواب دادن به یک پرسش را دارد. اینکه چرا تغییرات کوچک به تغییرات بزرگ منجر میشوند؟ سوالی که احتمالا بارها جواب آن را از نویسندهها و آدمهای مختلف شنیدهاید. اگر به عنوان انگیسی کتاب حاضر دقت کنید به اصل جواب نویسنده در پاسخ به این سوال پی میبرید. در عنوان کتاب از «اتم» صحبت شده و در فارسی هم برای ترجمه از کلمه «خرد» استفاده شده که تقریبا همان مفهوم را میرساند. همه حرف جیمز کلییر این است که از عادتهای کوچک، بیاهمیت و خرد در زندگی نباید غافل شد.
البته نباید فراموش کنیم که هدف نویسنده استفاده از این عادتهای ریز در بلندمدت است. و همین مورد شاید سختترین قسمت داستان جیمز کلییر باشد. انجام دادن کار کوچکی برای سالهای طولانی از دست هر فردی ساخته نیست. ما اغلب کارهایی را میپسندیم که نتیجه آن را بتوانیم سریع مشاهده کنیم اما در این کتاب باید به صحبت نویسنده دقت کنیم و دیدی بلندمدت اتخاذ کنیم.
سیستمی که کتاب خرده عادتها ارائه میکند یک سیستم چهار مرحلهای است. در واقع برای تثبیت شدن یک عادت مثبت ما لازم داریم که از چهار قانون کتاب پیروی کنیم. چهار قانونی که احتمالا با خواندن آن به محتوای فصلها نیز پی خواهید برد. این چهار قانون عبارتند از: واضحش کن – جذابش کن – سادهاش کن – لذتبخشش کن.
اصل موضوع در کتاب خرده عادتها در ۲۰ فصل نوشته شده است که عبارتند از: قدرت شگفتانگیز خرده عادتها / چگونه عادتها شخصیت فرد را شکل میدهند و بهعکس؟ / چطور در چهار گام ساده عادتهای بهتری ایجاد کنیم؟ / مردی که خوب به نظر نمیرسید. / بهترین راه برای شروع عادتی جدید. / درباره انگیزه مبالغه شده است، محیط اطراف اغلب اهمیت بیشتری دارد. / راز خویشتنداری. / چگونه عادتی را تقویت کنیم؟ / نقش خانواده و دوستان در شکلگیری عادتها. / چگونه عامل عادتهای بد خود را بیابید و اصلاح کنید؟ / به آرامی گام بردارید، اما به عقب هرگز؟ / قانون کمترین تلاش. / چگونه با استفاده از قانون، دو دقیقه به تعویق انداختن را کنار بگذاریم؟ / چگونه میتوان عادتهای خوب را اجتنابناپذیر و عادتهای بد را غیرممکن کرد؟ / قانون اصلی تغییر رفتار. / چگونه هر روز به عادتهای خوب ادامه بدهیم؟ / شریک پاسخگو چگونه میتواند همهچیز را تغییر دهد. / حقیقتی درباره استعدادها (ژنها چه زمانی اهمیت دارند و چه زمانی اهمیت ندارند؟) / قانون گلدیلاکس: چطور در زندگی و کار باانگیزه باقی بمانیم؟ / جنبه منفی ایجاد عادتهای خوب.
[ معرفی کتاب مرتبط: کتاب سنگفرش هر خیابان از طلاست – اثر کیم وو چونگ ]
به طور کلی میتوان گفت کتاب خرده عادتها کتاب خوب و قابل تاملی است اما مانند هر کتاب موفقیت دیگری ایرادهای خاص خود را دارد. برای کسی که به معنای واقعی کلمه دنبال تغییر باشد اشارههای کتاب میتواند بسیار مفید باشد اما برای کسی که در وضعیت بدی نیست و صرفا قصد بهبود اوضاع را دارد، ممکن است کتاب طولانی، خستهکننده و حتی ناخوشایند باشد. بنابراین پیشنهاد ما این است ابتدا وضعیت خود را تحلیل کنید و ببینید در چه جایگاهی هستید. ضمن اینکه فراموش نکنید در کتابهای موفقیت، این خود شما هستید که باید همه هزینهها را به عهده بگیرید.
جملاتی از کتاب خرده عادتها
عادتها شبیه اتمهای زندگیمان هستند. هر کدام یک واحد ضروریاند که به موفقیت کلیمان کمک خواهند کرد. این واحدهای کوچک در ابتدا بیاهمیت بهنظر میرسند، اما خیلی زود در کنار هم قرار میگیرند و به دستاوردهای بزرگتری منجر میشوند که از تلاش اولیه بارها و بارها عظیمتر خواهند بود. آنها هم کوچکاند و هم مقتدر. این معنای خرده عادتها است. یک اقدام یا جریان منظم که نه تنها کوچک و آسان است بلکه منبع قدرتی به یاد ماندنی و جزئی از یک نظام رشد پربازده است.
اغلب انتظار داریم پیشرفت خطی باشد. حداقل امیدواریم بهسرعت به دست بیاید. در حقیقت، نتیجه تلاشهایمان اغلب به تاخیر میافتد. ماهها یا سالها بعد میتوانیم به ارزش واقعی تلاشهای پیشینمان برسیم. این مسئله به «درهی ناامیدی» منجر میشود که مردم پس از ماهها یا سالها تلاش و بدون کسب نتیجه به آن دچار میشوند. با این حال، این تلاشها بینتیجه نبوده است، بلکه تاثیر آن همواره وجود دارد. فقط کمی طول میکشد تا ارزش حقیقی تلاشهای انجامشده را درک کنیم.
بهآسانی میتوان اهمیت یک لحظهی تعیینکننده را بیشازاندازه برجسته کرد و ارزش ایجاد پیشرفتهای کوچک در کارهای روزمره را نادیده گرفت. شما اغلب خودتان را متقاعد میکنید که دستاوردهای بزرگ به اقدامات بزرگ نیاز دارند. برای کاهش وزن، راهاندازی کسبوکار، نوشتن کتاب، پیروزی در مسابقه یا دستیابی به هر هدفی، چنان فشاری به خودتان میآورید که زمین زیرپایتان به لرزه دربیاید و به چنان پیشرفتی برسید که همه از آن حرف بزنند. پیشرفت یکدرصدی قابلتوجه نیست و گاهی حتی اصلاً به چشم نمیآید؛ اما میتواند بسیار مؤثر باشد، بهخصوص در بلندمدت. تأثیر پیشرفتهای کوچک در بلندمدت شگفتآور است. درحقیقت، میتوان چنین گفت: اگر در هر روزِ یک سال یک درصد بهتر شوید، درنهایت سیوهفت برابر بهتر از قبل خواهید بود. ازسویدیگر، اگر هر روزِ یک سال را یک درصد بدتر شوید، تقریباً تا صفر نزول کردهاید؛ بنابراین پیروزی یا موفقیتی ناچیز به موفقیتی بزرگ.
زمانی که به نظر میرسد هیچچیز کمکی نخواهد کرد، میروم و به سنگتراشی نگاه میکنم که برای صدمین بار روی سنگ ضربه وارد میکند، بدون اینکه ترکی ایجاد شود؛ اما در صدویکمین ضربه سنگ به دو تکه خرد میشود و میدانم که آخرین ضربه نبود که آنرا خرد کرد، بلکه تمام آن ضربههای پیشین مسبب آن بود.
هیچوقت اولین اشتباه شما را نابود نمیکند. مسئلهی نابودکننده، آن اشتباهات مکرری است که به دنبال آن میآیند.
دلیل واقعی اهمیتداشتن عادتها این نیست که میتوانند باعث نتیجه بهتر شوند (با اینکه توانایی انجام این کار را هم دارند)، بلکه اهمیتشان به این دلیل است که میتوانند عقاید شما راجع به خودتان را تغییر دهند.
نشاندادن تصاویر ریههای سیاهشده به کسانی که سیگار میکشند، فقط اضطراب آنها را بالا میبرد که باعث میشود خیلی از مردم به سمت سیگار بروند. اگر مراقب محرکها نباشید، میتوانید باعث ایجاد همان رفتاری شوید که سعی در جلوگیری از آن را داشتید.
یکی از موثرترین راهها برای ایجاد عادتهای بهتر این است که به گروهی بپیوندید که در آن، رفتار دلخواه و مطلوب شما رفتار عادی محسوب میشود. عادتهای جدید هنگامی دستیافتنی به نظر میرسند که ببینید دیگران هر روز آن رفتار را انجام میدهند.
مشخصات کتاب
- عنوان: کتاب خرده عادتها
- نویسنده: جیمز کلییر
- ترجمه: زهرا صادقی
- انتشارات: میلکان
- تعداد صفحات: ۲۴۰
- قیمت: ۳۵۰۰۰ تومان
نظر شما در مورد کتاب خرده عادتها چیست؟ لطفا اگر این کتاب را خواندهاید حتما نظرات ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید.
[ لینک: اینستاگرام کافهبوک ]
» معرفی چند کتاب دیگر: