نویسنده در کتاب کار عمیق با عنوان اصلی Deep Work عمده توجه خود را بر تمرکز و متمرکز ماندن به هنگام کار گذاشته است. از دیدگاه کال نیوپورت کار عمیق فعالیتهایی حرفهای است که در حالت تمرکز کامل و بدون حواسپرتی انجام میشود و باعث میشود تواناییهای شناختی شما به حد اعلا برسند. این تلاشها، ارزشآفرین هستند، مهارت شما را بهبود میبخشند و تکرار آنها دشوار است.
کتاب کار عمیق، این عمل را چنین تعریف میکند: کار عمیق فعالیتهای حرفهای انجام شده در حالت تمرکز کامل بدون حواسپرتی که تواناییهای شناختی شما را به حد اعلای خود برساند. این تلاشها، ارزشآفرین هستند، مهارت شما را بهبود میبخشند و تکرارشان دشوار است. در ادامه، کتاب خواننده را متقاعد میکند که فرضیه کار عمیق، درست است. سپس به او میآموزد چگونه از طریق تعلیم دادن مغز و تغییر عادتهای کاری، کار عمیق را محور زندگی حرفهای قرار داد.
لازم است اشاره کنیم که کتاب حاضر نیز، مانند کتابهای جیمز کلیر و یا مارک منسن، بیشتر شبیه نوشتهها و جستارهایی هستند که با مقداری شاخ و برگ اضافه به کتاب تبدیل شدهاند. به نظر اگر این کتاب حجمش نصف و یا کمتر میشد، بسیار بهتر و خواندنیتر میشد اما نویسنده برای اینکه یک کتاب ۲۵۰ صفحهای داشته باشد، در قسمتهای مختلف مجبور به تکرار خود شده است.
در قسمتی از متن پشت جلد کتاب کار عمیق میخوانیم:
کارل نیوپورت معتقد است که یک ویژگی مهم میتواند انسانهای موفق را از ناموفق جدا کند. آن ویژگی هم این است که هر فرد تا چه میزان میتواند ساعاتی از زندگیاش را به کار عمیق با تمرکز بالا به دور از تمام عوامل حواسپرتی اختصاص دهد.
[ » معرفی و نقد کتاب: کتاب قدرت شروع ناقص – اثر جیمز کلیر ]
کتاب کار عمیق
به طور کلی، این کتاب دو بخش دارد. بخش اول با عنوان «ایده» درباره کار عمیق توضیح میدهد و سعی میکند مخاطب را قانع کند که چرا در زندگی امروز کار عمیق تا این اندازه مهم است. از دیدگاه نویسنده کار عمیق به دو دلیل اهمیت دارد: اول اینکه ما در دنیایی زندگی میکنیم که به سرعت در حال تغییر است و سرعت تغییر نیز آنقدر زیاد است که اگر همگام با آن پیش نرویم و یا تواناییهای خود را متناسب با آن تغییر ندهیم به راحتی کنار گذاشته خواهیم شد. پس ما هم مجبوریم برای ارزشمند ماندن، مهارتهای جدید را در زمان کم و سرعت بالا افزایش بدهیم. دلیل دوم اینکه برای موفق بودن باید بهترین چیزهایی که ممکن است را خلق کنیم و این با کار عمیق امکانپذیر است.
در بخش دوم کتاب کار عمیق که «قوانین» نام دارد، نویسنده به توضیح چهار قانون ارزشمند میپردازد:
قانون اول: عمیق کار کنید.
قانون دوم: بیحوصلگی را بپذیرید.
قانون سوم: رسانههای اجتماعی را ترک کنید.
قانون چهارم: کمعمقی را کاهش دهید.
نویسنده در کتابش اشاره میکند که همه کارها و فعالیتهای ما به دو دسته تقسیم میشود: کارهای عمیق، که فعالیتهایی ارزشآفرین هستند و برای انجام آنها لازم است ما تمام توان و ظرفیت فکری خود را به کار بگیریم. دسته دوم که مقابل کار عمیق هستند، کار کمعمق یا سطحی هستند که فشار ذهنی چندانی ندارند و حتی میشود در حال حواسپرتی هم آن را انجام داد. این کارها به سادگی قابل تقلید هستند و ارزش چندانی در جهان ایجاد نمیکنند.
کال نیوپورت کمیاب شدن کار عمیق را در دنیای امروز نتیجه وجود انواع شبکههای اجتماعی میداند و تلاش میکند با تاکید بر روی قدرت تمرکز، خواننده را به سمت کار عمیق بکشاند. در کتاب از روشهای مختلف پرداختن به کار عمیق سخن گفته شده است. افرادی که چند ماه در سال را در محلی بهدوراز هرگونه ارتباط به انجام کار عمیق اختصاص میدهند تا افرادی که روزانه تا ۴ ساعت کار عمیق بدون وقفه انجام میدهند. پیشنهاد کتاب برای تازهکاران هم شروع با ۱ ساعت کار عمیق در روز است.
همچنین نیوپورت در کتاب از محدود بودن قدرت اراده سخن گفته است. هنگامیکه ما بیشتر قدرت اراده خود صرف کارهای کمعمق میکنیم انجام کارهای عمیق بهشدت برایمان مشکل خواهد بود. به همین دلیل است که ما اول صبح اراده بیشتری برای تصمیمگیری داریم و هرچه به آخر شب نزدیک میشود ارادهمان بهشدت کاهش مییابد.
اگر بخواهیم به شکل دیگری، خلاصهای از کتاب کار عمیق ارائه کنیم، باید بگوییم این کتاب به شکل خیلی ساده به خواننده میگوید که تنوع کارها را کم کند! یعنی در طول یک ساعت، یک روز و همین طور چندهفته یا چندماه به یک کار بچسبید و اصلاً چند کار با هم پیش نبرید. چون با تکرار یک نوع کار مشخص، توانایی ذهن برای انجام آن کار به مراتب رشد بیشتری خواهد داشت. مثال کتاب، درباره استاد دانشگاهی است که یک ترم فقط تدریس انجام میدهد و ترم بعد فقط تحقیقات. با کار عمیق، این استاد میتواند به رتبههای بالای آن تخصص برسید.
اما اینکه در دنیای امروز فقط به یک کار بچسبیم و کار عمیق انجام دهیم، شاید برای بسیاری از ما نشدنی باشد. با این حال میتوانیم حداقل یک ساعت، عوامل حواسپرتی را حذف و چندکار همزمان را به یک کار در زمان واحد برسانیم. کال نیوپورت خیلی هم تاکید دارد که استفاده از اینترنت و شبکههای اجتماعی را به حداقل برسانیم.
درنهایت اینکه شاید ایده اصلی کتاب جالب و قابل اجرا باشد اما این کتاب کاربردی متاسفانه به خوبی منتشر نشده است. ترجمه و ویراستاری کتاب جای کار دارد که امیدواریم در چاپهای بعد با انجام یک ویراستاری دقیق و درست در اختیار خوانندگان قرار گیرد.
[ » معرفی و نقد کتاب: کتاب عادتهای اتمی – اثر جیمز کلیر ]
جملاتی از متن کتاب
البته که کار عمیق، محدود به اتفاقات تاریخی یا فرار از تکنولوژی نیست. مدیرعامل مایکروسافت، بیل گیتس، دو بار در سال، «هفتهٔ تفکر» برگزار میکند که طی آن، خودش را از دیگران جدا میکند (اغلب در کلبهای کنار دریاچه)، تا به جز مطالعه و فکر کردن به اندیشههای بزرگ، کار دیگری انجام ندهد.
برای تولید در بالاترین سطح خودتان، نیاز دارید که مدت طولانی با تمرکز کامل و بدون حواسپرتی روی یک وظیفه، کار کنید. به بیان دیگر، نوع کاری که عملکرد شما را بهینه میکند، کار عمیق است. اگر عمیق بودن به مدت طولانی، برایتان راحت نباشد، دشوار خواهد بود که عملکردتان را به سطح بالایی از کیفیت و کمیت برسانید که به طور فزایندهای برای پیشرفت حرفهای ضروری است.
مارک تواین هم، بسیاری از ماجراهای تام سایر را در اتاقکی ییلاقی در نیویورک نوشت که تابستان را در آنجا میگذراند. اتاقک تواین، آن قدر از خانهٔ اصلی دور بود که خانوادهاش برای صدا زدن او در هنگام وعدههای غذایی از شیپور استفاده میکردند. با ورق زدن تاریخ، به وودی آلنِ فیلمنامهنویس و کارگردان میرسیم. آلن در دورهای ۴۵ ساله، یعنی بین سالهای ۱۹۶۹ تا ۲۰۱۳، ۴۴ فیلم را نوشت و کارگردانی کرد و ۲۳ بار نامزد جایزه اسکار شد؛ که کارنامهای شگفتآوری به حساب میآید. او در طول این دوره هیچ کامپیوتری نداشت و تمام نوشتههایش را با ماشین تحریر دستیاش و بدون وسایل الکترونیکیِ حواسپرتکن تکمیل میکرد. پیتر هیگز، فیزیکدان نظری، نیز مانند آلن از کامپیوتر استفاده نمیکند و کارش را در چنان انزوا و بیارتباطیای انجام میدهد که وقتی اعلام کردند برنده جایزه نوبل شده است، روزنامهنگاران نمیتوانستند او را پیدا کنند. از سوی دیگر، جِی. کِی رولینگ از کامپیوتر استفاده میکرد، اما وقتی مشغول نوشتن رمانهای هری پاتر میشد، به صورت بسیار جدی از رسانههای اجتماعی دوری میکرد؛ با اینکه این دوره، با پیشرفت تکنولوژی و محبوبیت آن در میان چهرههای رسانهای همزمان شده بود.
اگر میخواهید در جنگ جلبتوجه پیروز شوید، سعی نکنید به جزئیات کماهمیتی که به شما عرضه میشوند و حواستان را پرت میکنند، «نه» بگویید؛ بلکه سعی کنید به موضوعی که اشتیاق وحشتناکی را به وجود میآورد، «بله» بگویید و اجازه دهید این اشتیاق وحشتناک، همهٔ چیزهای دیگر را از بین ببرد.
مشخص شده است که رضایتی که فردی از طریق تجلی خودش در جهان واقعی، با استفاده از مهارتهای دستی به دست میآورد، او را انسانی آرام و بیدغدغه میکند.
انگیزهٔ این استراتژی، به رسمیت شناختن این موضوع است که عادت کار عمیق، نیازمند این است که با زمانتان با احترام رفتار کنید. قدم خوبِ ابتدایی برای دستیابی به این احترام، این توصیه است: از قبل تصمیم بگیرید که با هر دقیقه از روز کاریتان چه کار خواهید کرد. در ابتدا طبیعی است که در برابر این ایده مقاومت کنید، زیرا بدون شک آسانتر است که اجازه دهید نیروهای دوقلوی هوس درونی و درخواستهای بیرونی، زمانبندی شما را هدایت کنند. اما اگر میخواهید به پتانسیل واقعی خودتان، به عنوان کسی که خالق چیزهای مهم است، نزدیک شوید، باید بر این بیاعتمادی به ساختار غلبه کنید.
برای موفقیت در کارهای عمیق، باید مغزتان را بازسازی کنید، تا مقاومت در برابر محرکهای حواسپرتی برایش راحت باشد. این بدان معنا نیست که باید رفتارهای حواسپرتکن را حذف کنید؛ کافی است که به جای آن، توانایی چنین رفتارهایی را برای منحرف کردن توجهتان حذف کنید. استراتژی سادهٔ پیشنهادشده برای زمانبندی واحدهای زمانی اینترنتی، راهی موثر در جهت کمک به شما است تا دوباره این استقلال توجه را به دست بیاورید.
اگر سعی نکنید که مزایای آن را در برابر معایبش بسنجید و به جای این کار، از هر گونه نگاه اجمالی به برخی از مزایای بالقوه به عنوان توجیهی برای استفادهٔ نامحدود از این ابزار استفاده کنید، دراینصورت، به طور ناخواسته، به تواناییتان برای موفقیت در جهانِ دانشورزی آسیب خواهید رساند.
فقط تغییر محیط یا جستوجوی سکوت نیست که عمق بیشتری را فراهم میکند. نیروی غالب، روانشناسیِ تعهدِ بسیار جدی به وظیفهای است که در دست دارید.
با تمرکز شدید روی مهارتی خاص، مدار خاص مربوط به آن را بارها و بارها و به صورت مستقل مجبور به فعال شدن میکنید. این استفادهٔ تکراری از یک مدار خاص، باعث فعال شدن سلولهایی به نام یاختهٔ کمشاخه میشود که شروع به ایجاد لایههایی از میلین در اطراف نورونهای موجود در مدار میکند که به طور موثری باعث تقویت مهارت میشود. بنابراین دلیل مهم بودن تمرکز زیاد روی وظیفهای که انجام میدهیم، در حالی که از حواسپرتی اجتناب میکنیم، این است که این تنها راه، برای به اندازه کافی جدا کردنِ مدار عصبی مربوطه، برای ایجاد این لایهٔ چربی سودمند است.
مشخصات کتاب
- عنوان: کتاب کار عمیق
- نویسنده: کال نیوپورت
- ترجمه: ناهید ملکی
- انتشارات: نشر نوین
- تعداد صفحات: ۲۵۶
- قیمت چاپ سیام – سال ۱۴۰۲: ۱۷۵۰۰۰ تومان
نظر شما در مورد کتاب کار عمیق چیست؟ لطفا اگر این کتاب را خواندهاید، حتما نظرات ارزشمند خود را با کافهبوک در میان بگذارید. با نظر دادن در مورد کتابها در انتخاب کتاب به همدیگر کمک میکنیم.
[ همراه ما باشید در: کانال تلگرام کافه بوک ]
» معرفی چند کتاب دیگر در حوزه موفقیت و مدیریت: