کتاب متفکران بزرگ اثر آلن دوباتن از مجموعه کتابهای دیگر مدرسه زندگی – The School of Life – است که متفکرانی را به شما معرفی میکند که آموختنیهای بسیاری برای اکنونِ تمام انسانها دارند. ایدهی گردآوری آثار برگزیده شاید کمی ناشیانه یا حتی بیرحمانه باشد. گویی دور از انصاف است که شمار زیادی از متفکران و یا برخی از اندیشههای آنها را حذف کنیم اما آلن دوباتن در این کتاب کار بینظیری انجام داده و با دقت و وسواس کتاب خوبی پیش روی خواننده قرار داده است.
آلن دوباتن در کتاب متفکران بزرگ (Great Thinkers) در تلاش است تا فیلسوفانی که در مورد آنها مطالعه کرده، ساده، آسان و جذاب به خواننده معرفی کند. بسیاری از این متفکران در گذشته در دامی پیچیده گرفتار شده بودند. پیام آنها عمیقاً به جا و مهم بود اما نحوه بیان آنها باعث میشد که سخنشان شنیده نشود. به دلیل اینکه کتابهای حجیمی داشتند، برخی از ایدههایشان عجیب بود و بسیاری از مفاهیم کلیدی آنها قابلیت این را داشت که در انبوه دادههای فرعی و بین سایر ایدههای مطرح شده گم شود.
در قسمتی از متن روی جلد کتاب آمده است:
نویسنده کتاب – آلن دوباتن – مؤسس مدرسهای به نام مدرسهی زندگی است. او با این باور که فرزندان ما در مدرسه راه و روش زندگی کردن را نمیآموزند مدرسه زندگی را تأسیس کرده و معتقد است این فقدان دانش باعث میشود کودکان در زندگی بالغانهشان با مشکلات زیادی مواجه شوند.
موضوعاتی که در مدرسه زندگی تدریس میشوند متنوعاند. اما همه این آموزشها در راستای افزایش خودشناسی هستند. زیرا گردانندگان این مدرسه معتقدند تنها با خودشناسی است که میتوانیم زندگی برتر و رضایتبخشتری داشته باشیم. مجموعهی آموزشهای این مدرسه در شش دسته کلی تقسیمبندی میشود: خودشناسی، ارتباطات ، کار، آرامش، رفتارهای اجتماعی و فرهنگ و فراغت.
از جمله کتابهای دیگر مدرسه زندگی – The School of Life – که در وبسایت معرفی کتاب کافهبوک معرفی شدهاند میتوان به کتابهای زیر اشاره کرد:
- کتاب در باب اعتماد به نفس
- کتاب شغل مورد علاقه
- کتاب چگونه از تنهایی لذت ببریم
- کتاب چگونه رنج بکشیم
- کتاب درسهای فروید برای زندگی
- کتاب چگونه سلامت عاطفی داشته باشیم
- کتاب درباره خوب بودن
- کتاب خودشناسی
- کتاب خودشناسی کاربردی
در ادامه با معرفی و بررسی کتاب متفکران بزرگ همراه کافهبوک باشید.
کتاب متفکران بزرگ
اگر تا به حال یک یا چند اثر از آثار آلن دوباتن مانند تسلی بخشیهای فلسفه، هنر سیر و سفر، پروست چگونه میتواند زندگی شما را را تغییر دهد، در باب مشاهده و ادراک، هنر همچون درمان و نیز مجموعه کتابهای مدرسه زندگی را مطالعه کرده باشید، متوجه این نکته مشترک در همه آثار نویسنده خواهید شد که آلن دوباتن با مطالعه و دقت در آثار و زندگی متفکران در حوزههای مختلف فلسفه، سیاست، جامعه شناسی، روانکاوی، هنر، ادبیات و معماری، سعی دارد آن ایدهها و نظریهها و نگرشهایی که میتوانند برای مشکلات اصلی زمانه ما راه حل ارائه دهند، استخراج کند:
دغدغه اصلی ما این است که ایدههای بزرگ به نحوی فراگیر شناخته شوند و در زندگی ما تاثیر بگذارند؛ جهان مدرن تا به امروز مطالعه و انتقال ایدههای فرهنگی را فقط به دپارتمانهای دانشگاهی علوم انسانی واگذار کرده بود! اما ما تاریخ را حفاری کردهایم تا بتوانیم ایدههایی را به شما عرضه کنیم که باور داریم بیشترین ارتباط را با زمانه ما دارند. ما به شدت متمایل به پرورش هوش هیجانی به یاری فرهنگ و استفاده از فرهنگ به عنوان ابزاری برای تسلی بخشی و روشنگری هستیم.
و البته آلن دوباتن در برابر این اشکال به جا از طرف دانشگاهیان که میگویند ساده سازی آثار متفکران، ناگریز منجر به خیانت به اثر خواهد شد، اینگونه پاسخ میدهد:
حال دیگر انتخاب با خود خواننده است که به سراغ این کتاب و ایدههای مطرح شده فیلسوفان که به شکل ساده و قابل فهم بیان شدهاند برود و یا مستقیم به سراغ آثار فیلسوف مورد علاقه خود برود.
این کتاب گزیدهای از تفکرات و زندگیِ بزرگترین متفکران حوزهٔ فلسفه، تئوری سیاسی، جامعه شناسی، روانکاوی، هنر، معماری و ادبیات است. متفکرانی مانند زیگموند فروید در زمینه روان درمانی، افلاطون در زمینه فلسفه، ماکیاولی در حوزه سیاست، بودا نماینده فلسفه شرق، سندبندیکت در زمینه جامعه شناسی، آندرا پالادیو در حوزه معماری و جین آستین در عرصه ادبیات در این کتاب معرفی شده و تاریخچه و اساس تفکر و اندیشه آنها برای خواننده به گونه جذابی بیان میشود.
کتاب متفکران بزرگ مناسب مخاطبانی است که علاقه دارند از ایدههای متفکران بزرگ در زمینههای مختلف بخوانند و به کمک این متفکران، مصائب، تنگناها، لذتها و غصههای زندگی روزمرهشان را بهتر درک کنند. بنابراین اگر شما هم با دیدگاه آلن دوباتن موافق هستید و با سادهسازی مشکلی ندارید، این کتاب میتواند گزینه مناسبی برای مطالعه باشد.
[ » معرفی و نقد کتاب: افسانه سیزیف – اثر آلبر کامو ]
جملاتی از متن کتاب
غمها و اضطرابهای شخصی فروید، فقط بخشی از سهم عظیمی است که تحقیقات او در کمک به بشر داشته، تا بتواند ناخرسندی عجیبی را شناسایی کند که در ذهناش خانه کرده بود. آثار فروید به ما نشان میدهند که آگاهی، یعنی همان بخش عقلانی ذهن ما، به قول فروید «حتی در خانهٔ خودش هم ارباب نیست». ما تحت سلطهٔ نیروهایی هستیم که با یکدیگر در حال رقابتاند و بیشترشان از دسترسی آگاهی خارجاند. هرقدر هم که نظریات فروید عجیب و غریب، ناخوشایند یا خندهدار به نظر برسند، باید به او گوش کنیم، به این دلیل که توضیحی درخشان و روشنگرانه به این پرسش میدهد که چرا انسان بودن اینچنین دشوار است.
ما شبیه سیزیف هستیم. تمثالی یونانی که خدایان محکومش کردهاند تخته سنگی را به بالای کوه بغلتاند و دوباره تا ابد قل خوردن آن را به پایین تماشا کند.
یک ارتباط خوب باید به این معنی باشد که ما دیگری را دقیقا آنطور که هست دوست نداشته باشیم. عشق به معنای متعهد شدن به کمک کردن به آنها است که نسخه بهتری از خودشان باشند و گذارهای طوفانی که این تغییر ناچار در پی دارد را تحمل کنند و در عین حال آنها هم تلاششان برای ارتقای ما دست نکشند.
زمانی که عاشق میشوی، آنچه در واقع رخ میدهد این است که تو در دیگری ویژگیهای خوبی را یافتهای که خودت فاقد آنها بودهای. احتمالاً این معشوقها کسانی هستند که زمانی که شما سراسیمهاید، آراماند؛ یا وقتی آشفتهاید، خویشتندارند؛ یا زمانی که شما گنگ و خاموشید، آنها سخنورند.
زمانی که عاشق میشوی، آنچه در واقع رخ میدهد این است که تو در دیگری ویژگیهای خوبی را یافتهای که خودت فاقد آنها بودهای. احتمالاً این معشوقها کسانی هستند که زمانی که شما سراسیمهاید، آراماند؛ یا وقتی آشفتهاید، خویشتندارند؛ یا زمانی که شما گنگ و خاموشید، آنها سخنورند. فانتزیِ پنهانِ عشق این است که با نزدیک شدن به این شخص، شما هم میتوانید کمی شبیه آنها شوید. آنها میتوانند کمک کنند تا در مسیر تحقق تواناییهای خود رشد کنید. از منظر افلاطون، عشق در ذاتش نوعی آموزش است: شما نمیتوانید کسی را دوست داشته باشید، اگر نخواهید به وسیلهٔ آنها رشد کنید. عشق باید عبارت از دو انسان باشد که تلاش میکنند با همراهی هم رشد کنند ــ و به هم در این مسیر کمک کنند. این به آن معنا است که شما نیاز دارید با کسی درآمیزید که یک جزءِ مفقودهٔ مهم از تکامل شما را دارد: فضایلی که فاقد آنهایید.
از منظر افلاطون، عشق در ذاتش نوعی آموزش است: شما نمیتوانید کسی را دوست داشته باشید، اگر نخواهید به وسیلهٔ آنها رشد کنید. عشق باید عبارت از دو انسان باشد که تلاش میکنند با همراهی هم رشد کنند – و به هم در این مسیر کمک کنند. این به آن معنا است که شما نیاز دارید با کسی درآمیزید که یک جزءِ مفقودهٔ مهم از تکامل شما را دارد: فضایلی که فاقد آنهایید.
نیچه پی برد که حسادت بخش بزرگی از زندگی است. ولی عموما به ما یاد دادند که از احساسات حسادت آمیز خود شرمنده باشیم. آنها نشانههایی از شر به نظر میرسند. برای همین آنها را از خودمان و دیگران پنهان میکنیم، تا جایی که گاهی بعضیها با صداقت تمام میگویند دیگر به هیچ کس حسادت نمیکنند. نیچه تأکید داشت که اینکار محال است، به خصوص اگر در جهان مدرن زندگی کنیم.
به نظر نیچه، دموکراسی توده و پایان عصر فئودال – آریستوکراسی بذر خوبی برای احساسات حسد آمیز میکارد، چون اکنون همه تشویق میشوند خود را با دیگری برابر بدانند. در دوران فئودالی، هیچ وقت یک رعیت به یک اشراف زاده احساسات حسد آمیز نداشت. اما حالا هر کسی خود را با دیگری مقایسه میکرد و در معرض ملغمهای گذرا از بلند پروازی و در نتیجه بیکفایتی قرار داشت.
مشخصات کتاب
- عنوان: کتاب متفکران بزرگ
- نویسنده: آلن دوباتن
- ترجمه: معصومه موسوی – معصومه مظلومی ابیانه
- انتشارات: کتابسرای نیک
- تعداد صفحات: ۵۶۴
- قیمت چاپ هشتم – سال ۱۴۰۲: ۵۹۰۰۰۰ تومان
نظر شما در مورد کتاب متفکران بزرگ چیست؟ لطفا اگر این کتاب را خواندهاید، حتما نظرات ارزشمند خود را با کافهبوک در میان بگذارید. با نظر دادن در مورد کتابها در انتخاب کتاب به همدیگر کمک میکنیم.
[ همراه ما باشید در: کانال تلگرام کافه بوک ]
» معرفی چند کتاب دیگر: